בנייה ירוקה ובריאה
מהי בנייה ירוקה? מדוע היא בריאה יותר? ולמה היא תחסוך לכם כסף? אלה הדברים שצריך לבדוק לפני שנכנסים לדירה חדשה
כשאתם מחפשים בית חדש, אחד השיקולים שלא תמיד לוקחים בחשבון הוא עד כמה הדירה ירוקה. אנחנו לא מדברים על הצבע, וגם לא על כמות העציצים שתטפחו, למרות שהם בהחלט חלק מהעניין. הכוונה היא לבנייה העומדת בתקן לבנייה ירוקה בישראל (או בקיצור, ת"י) שמספרו 5281.
למה התקן הירוק חשוב? כי אם הבניין בו תגורו עומד בתקן ברמה גבוהה, תיהנו מאיכות חיים, מדירה שבריא יותר לחיות בה, מהשפעה טובה על מצב הרוח שלכם ומחיסכון משמעותי בצריכת החשמל ובכסף. יותר ויותר אנשים שקונים דירה חדשה מבינים את החשיבות לבנייה ירוקה, ומחפשים דירות שעומדות בתקן. לפי כתבה באתר כלכליסט מיוני 2018 "דירות שזכו לתו תקן בנייה ירוקה נמכרו מהר יותר בהשוואה לדירות רגילות".
אז למה כדאי לגור בדירה בבנייה ירוקה?
זה בריא יותר
בנייני מגורים בבנייה ירוקה נבנים מחומרים ידידותיים לסביבה. יש בהם הקפדה על פינוי מסודר של פסולת בניה למקום מוסדר כחלק מהתקן והפיקוח עליו. פתחי האוורור והחלונות הגדולים מכניסים יותר אור ואוויר הביתה, ובכך משפרים את איכות החיים לבני הבית. עם יותר אוויר תדליקו פחות את המזגן שמייבש את האוויר ותכניסו הרבה פחות חיידקים. המשמעות היא שהדירה, הבניין וכל השכונה, למעשה, ידידותיים לסביבה, ובריאים ונעימים יותר עבורכם.
בכתבה באתר ynet הסביר יאיר שוורץ, אדריכל ויועץ למועצה הישראלית לבנייה ירוקה, את חשיבות הבנייה הירוקה לבריאות: "איכות האוויר בתוך הבניין וכן רמת התאורה בו יכולים להשפיע על רמת הריכוז, על בריאותם של המשתמשים ועל רמת נוחותם. באמצעות מיקום נכון של חלונות על גבי מעטפת הבניין, ניתן לייצר אוורור טבעי תוך שמירה על תנאי נוחות ותאורה אופטימליים".
זה חסכוני
אם תסתכלו על חשבון החשמל שלכם לאורך השנה, תגלו שכחצי מהצריכה נובעת מתאורה, חימום בחורף וקירור בקיץ. בנייה ירוקה כוללת בידוד מסיבי יותר, תכנון חכם שמתייחס לכיווני האוויר ומשב הרוחות. יהיו חלונות ופתחים גדולים במזרח ומערב, והצללות בכיוון דרום. כל אלו מאפשרים להפעיל את המזגן משמעותית פחות, עד לימים ספורים בשנה. עם שילוב מפרט טכני שכולל כיבוי מרכזי של אורות ומיזוג בדירה, תוכלו לחסוך עד כ-20% מהעלויות. כתבה באתר ynet מחדדת כי בנייה ירוקה עוזרת לכם לחסוך גם בכסף וגם בצריכת מים, באמצעות השימוש בחסכמים ובפתרונות נוספים.
הסביבה תודה לכם
בנייה ירוקה היא חלק בלתי נפרד מקיימות. החיסכון באנרגיה מצמצם את זיהום האוויר ומסייע לשמור על כדור הארץ ולהאט את ההתחממות הגלובלית. בנייה באזורים עירוניים קיימים מאפשרת צמצום יחסי של בניית תשתיות חדשות, ושמירה על הסביבה הטבעית.
במבנים שלנו אנו מאפשרים לכם לאחסן את האופניים בקלות ובכך לאפשר לכם לנוע ברחבי השכונה והעיר באמצעותם – גם בריא יותר וגם חסכוני.
איך קובעים שמבנה עומד בתקן?
התקן לבנייה ירוקה כולל תשעה תחומים אליהם מתייחסים, ביניהם ניצול אנרגיה, אופן השימוש בקרקע, שימוש בחומרים ממוחזרים, חיסכון במים וגם חדשנות. כל בניין מקבל ציון בהתאם, וגם דירוג אנרגטי, שנקבע לפי תקן 5282. בנייה שלוקחת אותם בחשבון נחשבה בעבר למאתגרת, ולמרות שהתקן קיים בישראל מאז 2005, הוא עבר עדכונים בפעם האחרונה ב-2016 כדי להפוך אותו לברור ונוח יותר ליישום.
אנחנו בשיכון ובינוי גאים להיות הראשונים שאימצו את התקן, ומובילים את הבנייה הירוקה כבר מ-2008. הבניינים בפרויקט "חלומות פארק גנים" שתכננו והקמנו בפתח תקווה הם הראשונים בארץ שקיבלו דירוג גבוה של 3 כוכבים. על פי כתבה בכלכליסט רוב הדירות שנבנות על פי התקן בארץ הן של שיכון ובינוי: "ב-2016 בנתה החברה 65% מהדירות שקיבלו את התקן. מאז שאימצה אותו באופן וולונטרי היא מסרה 6,717 יחידות דיור שנבנו לפיו". אנחנו מיישמים את עקרונות הקיימות בהם אנחנו דוגלים בכל הפרויקטים שלנו, כדי לשמור על הסביבה, להקטין את החתימה האקולוגית ולשמור על החי והצומח, וגם לספק איכות חיים גבוהה לקהילות שאנחנו יוצרים.
התקן הירוק הישראלי מתבסס על תקנים שונים בעולם, עם כמה התאמות לסביבה ולאקלים הישראלי. אחד התקנים הבינלאומיים הבולטים לפיו אנחנו בונים את רוב המבנים המסחריים שלנו הוא LEED האמריקאי (Leadership in Energy and Environmental Design). העמידה בתקן משפיעה על כל ההתנהלות שלנו: מביצוע חכם של בנייה ירוקה מתחיל עוד בתכנון, ועד החשיבה על כל מחזור החיים של הבניין. הבנייה והשימוש בחומרים נעשים בצורה בה צריכת האנרגיה תהיה חסכונית לדיירים שיגורו בו, וגם כדי שיהיה בריא יותר לחיות בו. עוד דבר שלוקחים בחשבון הוא השימוש החוזר שיוכל להיעשות בחומרי הבניין בעתיד הרחוק, אם הבניין יסיים את תפקידו.
האם כולם חייבים לבנות לפי התקן?
התקן עצמו לא מחייב, אבל מפברואר 2013 הערים החברות ב"פורום ה-15" משתפות פעולה כדי לשמור על הסביבה ובעיקר להפחית זיהום אוויר, ומציבות יעדים להפחתת פליטת גזי חממה. חלק מהמגמה כוללת קידום בנייה ירוקה, כך שיש רשויות בארץ שאימצו את התקן הירוק על כל חלקיו. מי שרוצה לבנות בתחומן, צריך לעמוד בו כדי לקבל היתרי בנייה.
בהתאמה, בצוות התכנון של כל פרויקט של שיכון ובינוי יש יועצים מומחים ממגוון תחומים שמוודאים שהמבנים יעמדו בסטנדרט הגבוה. שלב התכנון כולל גם בדיקות של האקלים הקיים באזור הפרויקט, כדי שנוכל להתאים לכל אחד את הפתרונות האידיאליים עבורו.
9 מאפיינים שתמצאו בדירה איכותית וירוקה
הנה חלק מהאלמנטים הירוקים שתוכלו למצוא בדירה שמקפידה על קיימות ובנייה ירוקה. ככל שיש יותר מהם, המבנה ירוק, איכותי וחסכוני יותר:
בידוד כפול בחלונות על מנת למנוע חדירת חום או קור מבחוץ.
תמהיל – מערכת לטיפול באבנית, שמאריכה את אורך החיים של מכשירים חשמליים, עוזרת לשמור עליהם וחוסכת צריכת חשמל.
חלונות גדולים בצדדים המערביים והמזרחים עם ציפוי מיוחד וזכוכית מבודדת, לכניסה מקסימלית של אור מצד אחד, ומינימום קרינה מצד שני.
בניית מרפסות אחת מעל השנייה, בצורה בה הן פועלות כגגוני הצללה לחלונות, לחדרי המגורים ולמטבח.
קירות חוץ מבודדים באופן מסיבי יותר ששומרים על טמפרטורה נעימה בתוך הדירות בקיץ ובחורף ומצמצמים את הצורך באמצעי קירור וחימום.
הצללות בחלונות הדרומיים כדי למנוע כניסת חום מקרני השמש בשעות החמות, ועם זאת לאפשר כניסת אור טבעי.
מתקני אופניים שמעודדים רכיבה בריאה והפחתת זיהום אוויר עקב שימוש קטן יותר בכלי רכב ממונעים.
גינון משותף ובורות חלחול – החדרת מי גשם חזרה לקרקע ופיתח סביבתי עם צמחיה חסכונית במים, ומערכת השקייה חכמה שמפחיתה צריכת מים בעד 30%.
מערכת מרכזית המאפשרת כיבוי והדלקה של כל התאורה והמיזוג בדירה מנקודה נוחה אחת בכניסה אליה.
כמובן שלכל פרויקט יש את המאפיינים הירוקים שהכי מתאימים לו, ולא כל הרשימה מופיעה בכל הדירות. כשאתם חושבים על הדירה הבאה שלכם, חפשו את התו הירוק ואת יתרונות הבנייה הירוקה במפרט ובסביבה הקרובה.
ההדמיות בכתבה נועדו להתרשמות כללית בלבד ואין להסתמך עליהן לצורך קבלת החלטה לרכישה. גוונים וצבעים ו/או סוגי חומרים לרבות אלומיניום וחומרי ריצוף וחיפוי יכול ויהיו שונים בפועל. ההדמיות לא יהוו עילה לכל טענה או תביעה כלפי החברה ואת החברה יחייב אך ורק הסכם מכר, המפרט ותכניות מכר חתומים על ידה.
כתבות שעשויות לעניין אותך
הרשמה לניוזלטר
הצטרף לרשימת התפוצה
שלנו כדי להשאר מעודכנים