בנייה ועיצוב מעודדי קיימות

איך עיצוב וקיימות הולכים ביחד? מה אפשר לעשות מחפצים שמוצאים ברחוב ואיך מתאימים את עיצוב הדירה לדיירים שנכנסים לגור בה? המעצבת זיוה גורסקי חושפת את כל הסודות

מה הקשר בין מכולה תעשייתית לעיצוב פנים ולאיכות הסביבה? עבור המעצבת זיוה גורסקי כל אלו הולכים יחד כדי ליצור סביבת עבודה ומגורים נעימה שתומכת בערכים בהם היא מאמינה. גורסקי עובדת בחמש השנים האחרונות עם שיכון ובינוי ועיצבה עבור החברה משרדי מכירות ודירות לדוגמה בסגנונות שונים. בכל פרויקט שלה היא משלבת ערכים של קיימות, איכות חיים וסביבה, ובוחרת את כיוון העיצוב מתוך חשיבה על הדיירים שעתידים לגור בבית.

בראיון לבלוג שלנו היא מספרת על תהליך העבודה ועל כמה פרויקטים שהיא אוהבת במיוחד. "אני מתחברת לערכים של שיכון ובינוי, וגם אצלי בבית משתדלת להשתמש בחומרים ממוחזרים. לא מזמן מצאתי ברחוב פלטה מבריקה ורגליים של שולחן מפורק, הרמתי את הכפפה ונתתי אותו למשפץ רהיטים. התברר שזה שולחן משנות ה-50, אפילו מצאנו את מס הקנייה שהיה לירה ישראלית אחת. עכשיו יש לנו שולחן נפתח ומרשים בבית. את אותו קו מחשבה אני מיישמת בעבודה שלי – אוהבת להשתמש בחומרים עם שימוש חוזר וממוחזר כמו במבוק, עץ ומתכת".
גורסקי התחילה את דרכה בתחום אחר לחלוטין. היא הייתה גננת אבל העיצוב תמיד היה שם כתחביב. "התחום היה נוכח אצלי מהבית – אמא שלי מעצבת אופנה, בוגרת המחזור הראשון של שנקר, היא מאוד מוקפדת ומתלבשת טיפ טופ. היא הייתה מביאה הביתה שרטוטים של ציורי דוגמניות עם בגדים ואני הייתי צובעת אותם. תמיד התעניינתי בתחום, אני גם מציירת ומשם התגלגלתי למקצוע ומאז אני קרוב ל-30 שנה בעסק".

ממכולה למשרד מכירות של שיכון ובינוי

אחד הפרויקטים שהיא הכי גאה בהם הוא משרד המכירות של חלומות כפר יונה של חברת שיכון ובינוי שעיצבה ב-2016. "הגעתי עם רעיון של שימוש חוזר – ליצור את משרד המכירות ממכולות שסיימו את תפקידן המקורי בנמל ורצו לזרוק אותן. לקחנו שלוש מכולות, שיפצנו, חתכנו וחיברנו ביניהן. בהתחלה הרימו גבה ולא הבינו מה זה, בהמשך הוספנו עליהן שילוט והסברים כדי שיהיה ברור שהבחירה בחומר כזה נובע מהאג'נדה של הארגון ולא מקמצנות. אנחנו יושבים בלב אזור של משרדים מפוארים – ובפנים העיצוב חמים ונינוח כמו בכל דירה".

איך עיצבת את המשרד מבפנים?

"היה חשוב לדאוג לבידוד כדי שלא יהיה חם נורא, אז ציפינו הכל בגבס, ויצרתי משרד עם חלל שמהווה מעין סלון, אי קטן וחדר ישיבות בדגש על תחושה נעימה של מרחב עם קריצה לכיוון התעשייתי, כמו בית פרטי, מואר מאוד וכולל גינה קטנה בחוץ שאפשר לשבת בה ולהתאוורר".

גורסקי מוסיפה שמכולות כאלו יכולות להפוך גם לדירות מגורים: "בעולם זה עובד. יש דירות מכולות בקנדה, לכל אחד יש דירת קיץ ליד אגם והרבה בונים אותן ממכולות. השימוש החוזר בהן נכנס כמגמה עולמית בחמש השנים האחרונות. הוא עוד לא תפס בארץ, אבל הייתי רוצה מאוד לראות יותר מבנים ושכונות לזוגות צעירים ממכולות גם אצלנו".

המשרד הפך לדירה בתוך מרכז מסחרי

את משרד המכירות לחלומות גבעת שמואל של שיכון ובינוי גורסקי התבקשה לעצב בתוך מרכז מסחרי. "קיבלתי חלל ערום עם בלוקים, בלי רצפה ועם המון צנרת בתקרה, והחלל הזה היה אמור להפוך למקום נעים עם שני חדרים לאנשי מכירות, חלל עם מקומות ישיבה להמתנה, מקום לדגם גדול של השכונה ובר קטן לקפה. גם כאן השתמשתי בחומרים טבעיים – אלומיניום, עץ ממוחזר, קש, והוספתי טפטים כדי להשלים את המהפך למקום שמשדר אווירה של דירה מזמינה".

הייחוד של המשרד בין החנויות בולט – "אנשים מגיעים ומופתעים למצוא את עצמם בתוך משרד שנראה ומרגיש כמו בית. יש כאן ספה להסבה מול טלוויזיה, חפצי אמנות ותחושה של לופט. היו כבר כמה מבקרים שאמרו לנו שהם רוצים לגור כאן. השתמשתי בגוונים של טורקיז ואפור בהיר עם חומרים קרים אמנם, אבל כאלו שיוצרים תחושה חמימה".

אי קטן ומתוחכם הופך לפינת אוכל בדירה

אחד האתגרים שגורסקי מחבבת במיוחד הוא למצוא פתרונות עיצוב שהופכים דירות קטנות למרווחות. כשקיבלה לידיה דירה לדוגמה בפרויקט חלומות יקנעם היא חשבה איך לייצר מקום לשולחן במטבח, מעבר לפינת האוכל. "פינת אוכל מתאימה יותר לאירוח ופחות לילדים שחוזרים מבית הספר ורוצים לאכול באופן פחות פורמלי. חשבנו איך לייצר מקום כזה, משוחרר יותר בתוך המטבח. בסופו של דבר מצאתי את הפתרון באמצעות יצירת אי. בחלק מהדירות יצרתי אי מובנה, ובחלקן לקחתי אי לא מובנה בצירוף שני כסאות, וקיבלנו פינת אכילה שהייתה כל כך מוצלחת שרוב הדיירים אימצו את הרעיון, הוסיפו איים כאלו ושדרגו את המטבחים שלהם".


צילום: רמי זרנגר

איזו חשיבות את מייחסת לדיירים העתידיים בעיצוב?

"בוודאי שהם מקבלים עדיפות. אני לוקחת את הגיל והאופי שלהם בחשבון ונותנת לכך ביטוי בטון של העיצוב. יוצא לי לעצב דירות יוקרה במגדלים ללקוחות לאלפיון העליון, וגם דירות לקהלים בתקציבים אחרים ושם אפשר וצריך לפתוח את הראש. קל מאוד לעצב דירות מנקרות עיניים עם מטבחים במאות אלפי שקלים ומרצפות שיש, ויש משהו חדשני ביצירת עיצוב מהנה ומרענן מחומרים במחיר שווה לכל נפש".

כשהיא מעצבת לזוגות צעירים ומשפחות עם ילדים קטנים היא נותנת דרור לסגנון קליל וקורץ: "התאמתי למשל צבעים של סגול, חרדל וטורקיז. אני חושבת על כך שעיקר הכסף שלהם ייצא על הדירה עצמה, ורוצה לספק להם פתרונות עיצוב שהם יאהבו וגם יוכלו לרכוש באופן מיידי יחד עם רכישת הדירה, ולא להמתין עוד כמה שנים טובות כדי לשלם על עיצוב מחדש".

טיפים ודוגמאות לעיצוב הבית DIY

אלה הטיפים של גורסקי לעיצוב הבית:

טפטים תמיד מלבישים את החדר – אל תפחדו להיות קצת נועזים ולבחור בצבעים עזים.

הסתכלו מסביב – אפשר לייצר פינות מרהיבות ומקסימות בתקציב נוח על ידי שימוש בחומרים שמוצאים. אם אתם רואים ברחוב משהו שמפעיל לכם את הדמיון ומצליחים לחשוב איך אפשר לשבת עליו או לעשות בו שימוש נוסף – קחו אותו. "אתמול הייתי באתר בנייה וראיתי את גלגלי העץ שכורכים סביבם חוטי חשמל" היא מספרת. "לקחתי (ברשות!) גלגל כזה שהתאים לי הביתה, ואני עומדת להניח עליו פלטת זכוכית, להפוך אותו לשולחן קפה ולתת אותו במתנה לבן שלי."

אל תוותרו על היצירתיות, כל דבר שניתן למחזר ולהלביש לו צורה חדשה יעשה טוב את העבודה וגם יחסוך לכם כסף.

הרשמה לניוזלטר

הצטרף לרשימת התפוצה
שלנו כדי להשאר מעודכנים

    פרויקטים
    פרויקטים

    משרד מכירות

    השאירו פרטים, ונחזור אליכם מתי שמתאים לכם

    מעדיפים שנצור עמכם קשר?

    השאירו פרטים, אחזור אליכם מתי שמתאים לכם

      עיקבו אחרינו: שיכון ובינוי - Shikun & Binui

      הי :) נשמח לענות על כל שאלה או צורך

      השאירו פרטים, נציגינו יצרו איתכם קשר מתי שמתאים לכם

        עיקבו אחרינו: שיכון ובינוי - Shikun & Binui